De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem, er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Hoe donkerder, hoe gezonder het brood gaat dus niet op.
Witbrood versus volkorenbrood
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het veel vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood, wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten belangrijke voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. Volkorenproducten en vezels hangen ook samen met ene lagere kans op diabetes type 2 en darmkanker. De voedingswaarde van witbrood is lager.
Meergranenbrood is niet per se volkoren
De naamgeving en etikettering van volkorenbrood is wettelijk geregeld. Als de term volkoren in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat er volkoren (tarwe)meel is gebruikt. Ook roggebrood is een volkorenproduct en er zijn volkoren varianten van bijvoorbeeld krentenbrood. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Als je zelf brood gaat bakken, kies dan volkorenmeel en geen bloem, want daar zijn alle vezels uitgezeefd.
Hoe herken je volkorenbrood?
Koop je brood bij de bakker en wil je weten of het van volkorenmeel gemaakt is, vraag het dan even. Als het voorverpakt is bijvoorbeeld in de supermarkt kun je het op het etiket zien. Er staat meestal op de voorzijde dat het gaat om volkorenbrood. Je kunt ook kijken op de achterkant bij de ingrediëntenlijst of ze gebruik hebben gemaakt van volkorenmeel. Als er bijvoorbeeld alleen tarwebloem of tarwemeel staat is het niet volkoren.